Aquests cursos (són 4) es poden trobar a la pàgina d'XTEC i pretenen donar les pautes per a les competències bàsiques en les TIC en la formació de persones adultes. Jo considero que són 4 bons crusos sobretot perquè estan molt ben especificats de cara al professorat (amb el que s'ha de fer cada dia i amb moltes propostes d'activitats a classe) i perquè hi ha molt material online de cara als alumnes. Tot i així, el nivell és un pel baix i si hi ha persones que volen una mica més de continguts i dificultat, s'haurien d'adreçar, per exemple, al curs d'Informàtica Bàsica N1 i N2 que hi ha en aquesta mateixa web.
La introducció que en fan els autors dels cursos és la següent:
El desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació exerceix uns efectes de canvi profund en tots els àmbits de la societat: les relacions interpersonals, el món laboral, l’oci, els mitjans de comunicació, els tràmits administratius... moltes de les activitats quotidianes s’estan transformant constantment sota els efectes de l’evolució de les tecnologies.
Segons tots els indicis, seran imprescindibles uns coneixements bàsics dels nous mitjans de tractament de la informació per a tenir accés als nous llenguatges caracteritzats per lʹhipertext, la interactivitat i la presa de decisions, si no volem que en un futur proper sʹaccentuïn les diferències socials i econòmiques entre la població, augmentant el risc de fractura digital.
Si fins fa poc temps es parlava d’analfabetisme funcional, avui dia sʹimposa una nova definició, la dʹanalfabets digitals o tecnològics, per a designar les persones que no estan capacitades per a desenvolupar-se de manera autònoma en la societat de la informació amb lʹús de les tecnologies digitals.
A mesura que la difusió de nous aparells es fa més extensa i un nombre més elevat de persones hi té accés, es generalitza lʹús dʹinstruments que sovint faciliten lʹexecució de tasques fins ara més feixugues. En el camp de les comunicacions és on els nous hàbits tenen una repercussió més gran. La telefonia mòbil, la televisió digital i la xarxa Internet han obert expectatives que fins fa pocs anys eren pràcticament impensables. I dia a dia es veu l’evolució d’aparells que es fan més assequibles i multipliquen les prestacions. Un exemple prou il·lustratiu és el món de la imatge, amb l’increment vertiginós de noves eines que permeten obtenir i manipular tota mena d’objectes gràfics. O el món del so digital, amb dispositius molt petits i d’una gran capacitat d’emmagatzematge, que utilitzen diàriament molts nois i noies adolescents.
Davant aquesta realitat, es fa necessari avançar cap a l’alfabetització digital, proporcionant eines i recursos per a posar la formació bàsica en TIC a l’abast de tothom, tenint en compte dues perspectives de les tecnologies:
a) com a eines que faciliten la realització d’una gran diversitat de tasques.
b) com a instruments que afavoreixen la formació permanent al llarg de tota la vida.
|