xelu.net
 
assaig (12)
:: Adéu a la universitat (0 comentaris)
:: Dante y su obra (0 comentaris)
:: El harén en Occidente (0 comentaris)
:: El món d'Homer (0 comentaris)
:: Europa (0 comentaris)
:: La batalla por el vino y e (1 comentaris)
:: La maternitat d'Elna (0 comentaris)
:: Naked Wine (2 comentaris)
:: Pelegrinatge al Kailasa i (0 comentaris)
:: The Spanish Civil War: Rea (0 comentaris)
:: Tota la veritat sobre Plat (0 comentaris)
:: Un Tramvia Anomenat Text (0 comentaris)
club de lectura (10)
còmic (5)
literatura juvenil (25)
novel·la (167)
 
top 10 visites llibres
:: Una columna de fuego (224853 visites)
:: Stardust (224793 visites)
:: Dante y su obra (224740 visites)
:: Un mag de Terramar (224740 visites)
:: The Knife of Never Letting (224729 visites)
:: Graceling (Graceling. Ed. (224728 visites)
:: Tot el que podríem haver (224728 visites)
:: El món d'Homer (224725 visites)
:: 20th Century Boys (224720 visites)
:: The Hunger Games (Els Jocs (224715 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> llibres (219 llibres disponibles) >> El harén en Occidente
àgora 2.0: cuina | jocs | llibres | música | cinema i tv | teatre | materials | rutes | qui és qui?

El harén en Occidente

Autor/a del llibre: Fatema Mernissi

30/01/2008
Autor/a de l'aportació:
Joan Trabal

Aquest llibre ha rebut 224552 visites

El harén en Occidente
opinió
enllaços
Afegir comentari afegir un comentari
els vostres comentaris (0 comentaris)
l'últim per llegir


enllaços

No hi ha enllaços per a aquest llibre


opinió
El llibre de Fatema Mernisi El harén en occidente és una provocació. La coneguda intel•lectual marroquina ens presenta un llibre que aparentment pot semblar només una mena d’assaig crític sobre els exòtics harems dels califes d’Orient. Tanmateix, el títol ja ens indica que l’harem de què parlarà és a Occident. Com es pot compaginar l’existència d’un harem amb la seva situació a Occident? Com us deia, Mernissi vol provocar el lector o lectora, i el vol provocar perquè reflexioni sobre la posició social de la dona en qualsevol lloc del món. No us sembla un tema prou interessant?

Per a l’escriptora de Fes, la dona es troba sotmesa a l’home arreu, per bé que els mecanismes que utilitzen els homes per a mantenir aquesta preponderància són diferents. Els seu llibre consisteix en desvelar aquests mecanismes ocults a partir d’una experiència personal seva. Durant una gira que va fer per Europa, es va adonar que tots els homes occidentals esbossaven un mig somriure de complaença quan ella esmentava que la seva àvia havia viscut en un harem. Mernissi no ho entén. Per què l’harem, que segons ella és un lloc on cal anar amb compte, provoca aquesta reacció en els homes d’Occident? La trama del llibre, justament, serà la narració de com ella va entenent aquest misteri a mesura que interroga homes i dones europeus i marroquins; llegeix llibres de filosofia i art; i visita museus. Finalment, endevinarà què és l’harem per als homes europeus i quina relació té amb la dominació de la dona. El llibre és, doncs, una narració de viatge, per bé que un viatge interior, fet des d’un espai mental que permet transcendir el temps en què viu Mernissi i remuntar-se fins a l’edat mitjana quan cal.

Un cop Mernissi ha respost què és l’harem per a Occident i ho ha comparat amb què és per a Orient, la pregunta inevitable és: hi ha un harem occidental? Segons ella a Occident no existeixen manifestacions tan visibles de la dominació del mascle com poden ser els harems o els burques, però aquesta realitat existeix també entre nosaltres. Permeteu-me que us avanci un aspecte inquietant, del qual, no patiu, només us en donaré l’etiqueta. Per a l’escriptora marroquina, la dominació de l’home occidental es basa en l’exigència de la talla 38 i de la joventut extrema. Què us en sembla? Els fantasmes de l’anorèxia i del menyspreu per la senectud, dues de les gran plagues d'occident, planen damunt d'aquestes paraules.

Mernissi escriu bé. Amb un estil directe, personal i molt fresc. El llibre, que està entre l'assaig i el dietari, no amaga certs aspectes de la seva vida personal que ens la fan propera. De fet, és una dona segura d’ella mateixa, amb un gran caràcter i una manera de pensar molt pròpia, que a vegades la porta a fer unes deduccions dubtoses, altres vegades brillants, però sempre molt intuïtives. Això no obstant, és probable que a mesura que transcorri el llibre ens distanciem una mica de les seves paraules. Potser li manca un cert rigor a l’hora de treure conclusions, ja que sovint passa per alt aspectes que la portarien a respostes diferents. De totes maneres, això no li pren en cap moment el que crec que és el principal atractiu del llibre: ser una gran invitació a la reflexió sobre la relació entre homes i dones. Com us deia al començament El harén en occidente és una provocació o, si voleu, una invitació a la autoreflexió. Us hi enganxareu? Us recomano que ho feu, ja que em sembla un bon exercici per estar bé de salut cultural. Com diu el filòsof André Comte-Sponville, la cultura no és una cosa que ens sigui donada sinó que ens l'hem de guanyar. Eus ací, doncs, una bona oportunitat.
Afegir comentari afegir un comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (0 comentaris)
Estem esperant els vostres comentaris...

l'últim per llegir
Una columna de fuego
Una columna de fuego
Les Cròniques del Déu Coix
Les Cròniques del Déu Coix
Una família fora de sèrie
Una família fora de sèrie
Joyland
Joyland
El papiro de Saqqara
El papiro de Saqqara
El club Dumas
El club Dumas
El invierno del mundo
El invierno del mundo
Basura
Basura
Victus (La Campana, 2012)
Victus (La Campana, 2012)
El confident dels reis
El confident dels reis
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | Última actualització: 20/07/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.